sâmbătă, 20 decembrie 2008

sexualitate & frumusete

Paginiile ziarelor, internetul, televiziuniile, supureaza de imagini feminine, incadrate in decoruri voit frivole, unele mai triviale decat altele. Sexualitatea astazi e un atu care primeaza, o calitate la indemana oricui, pusa la rang de virtute. Sexualitatea, sacaitoare ca o boala care se ia, confundata din nefericire cu frumusetea. Greseala de nuanta sau de fond? Sexualitatea bine studiata si vanduta ca marfa la mezat, sau frumusetea nativa, inofensiva si de invidiat? Exista si un anumit tip de sexualitate care provine de undeva din afara constientului, care da un adevarat farmec persoanei care o poseda, un anumit fel de a privi, de a-si undui corpul (fara lascivitate!) si de a rosti cuvintele. Insa acest gen de sexualitate "inofensiva" cantata pe vremuri in versuri de poeti si pusa pe benzi la inceputuriile cinematografiei, a devenit industrie. Revistele pentru femei abunda de articole (pe care si eu acum vreo cativa ani le-am ticluit) "cum sa devenim (MAI) sexy (cu y, ca e mai cool)???!!!"
O solutie la indemana oricui, as zice. Imbracate mai mult sau mai putin sumar, machiate, cu o privire tampo-adancita in abis, ele pozeaza imbatate de propria-si sexualitate. Industria TV, publicitatea, servesc la aperitiv publicului universal, ipostaze, crampeie de simboluri, infectate cu virusul SEXY. De curand am vazut-o la tv-ul romanesc pe Sexy-Braileanca. Si ea pe val, ca doar ce ar impiedica-o? Exista destui gura casca (recunosc, pe mine m-a fascinat specimenul!) dornici sa fie ametiti de nurii personajului. Ca e deja un personaj pe plaiul mioritic. Ce mai urmeaza? O tara sexy, animale sexy sau un dulap sexy?

6 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

super articolul!felicitari!in sfarshit cineva care a intzeles nuantzele, diferentza dintre un "sexi sexi stiu ca ma vreei" pus la misto ca titlu la un articol unde exact haz de necaz se face pe tema rujului pus cu tonele fara aobtzine nici pe departe efectul "femme fatale" , cand defapt interiorul fiecarea conteaza! ca nu numai decate orifacem sex pe saptamana matters si nici mashtile de fard.ci sa fim noi inshine (bineintzeles nu cum ne-a lasat mama natura, ca doar de-aia si exista reviste ca alea unde scriai tu si pentru care fotografiam eu).noi inshine cu tot ce avem mai frumos pus in valoare.pe aceasta cale imi cerscuze tuturor celor care au interpretat articolul meu gresit.si ,da , scrierea lui "fi" cu un "i" sau doi se mai uita in diaspora si de o absolventa a trei ani inceputzi la facultatea de Litere.

carpeta plutitoare spunea...

merci luminita. ma bucur ca ti-a placut. apropo nu am inceput nimic pe la Litere. :-) vad ca si tu esti pedanta in ceea ce priveste greselile de ortografie! :-)

Anonim spunea...

@carpeta:pai normal, numai ca trebuie sa treci prin imigrare ca sa intzelegi asta!in plus nu suntem singurele, mai sunt surprize si printre cei ramashi pe-acasa;-)

Antoaneta spunea...

Mah, asta e demult pe val, nu e vorba numai despre sexy, ci despre aspectul fizic ridicat la rangul de criteriu suprem. Stau si ma gandesc daca fu vreodata altfel, cred ca nu. Doar ca pe vremuri plinutele aveau mai mult succes, pana la ftizicele romantice din sec. XIX. Daca nu era plinuta inseamna ca traia prost si ca atare nu statea bine cu sanatatea, dupa a devenit interesant sa fii putin bolanda.

Ce ma deranjeaza este ca ne vand drept femme fatale niste vai de ele gen Jennifer Aniston sau Sarah Jessica Parker. Unde-s alde Ava Gardner si Marlene Dietrich? La ele pana si privirea si modul de a vorbi erau sexy, real drama queens, nu mai conta cat poarta la sutien si daca au chiloti rosii.

Dixit si La Multi Ani!

carpeta plutitoare spunea...

Draga Antoaneta, scuze pentru intarziere,da, si mie imi repugna Jennifer Aniston si Jessica Parker.
Imi par niste femei banale. Ceea ce nu pot spune despre Marlene Dietrich, Bette Davis sau Greta Garbo.
Merci pentru urari!