vineri, 9 ianuarie 2009

"pile" made in germany

Am o repulsie cumplita cand trebuie sa-mi duc copilul la gradinita. Sunt incantata de educatoare, de copii, insa sleahta de mame trantorite si panicate de bombe, imi provoaca o stare de voma permanenta! Exista un fel de "Leader Group" cum se autodenumesc ele, cu patalama la mana, care coordoneaza bugetul gradinitei, triaza copii care se inscriu si din cand in cand convoaca sedinte interminabile. Aceasta gradinita functioneaza pe doua grupe. Una de dimineata, unde copii au de la 3 ani in sus, (8 baieti si 8 fetite) si una de dupa amiaza cu pitici, de la 2 jumate in sus. Lazi face parte din grupa de dupa-amiaza de la ora 2 la 6. Mi s-ar fi parut minunat daca ar fi putut sa mearga din vara in grupa de dimineata. Unu la mana, ca nu va mai avea bona si doi, ca va fi prea mare pentru grupa de dupa-amiaza. La una dintre sedinte mi s-a explicat de catre o domna din staf ca Lazi ar avea prioritate daca unul dintre baietei din grupa de dimineata ar intra la scoala. Acum vreo luna mi s-a confirmat ca va fi un loc liber dimineata. Ma bucuram gandindu-ma la avantajele acestei gradinite, la educatoare si la copii pe care el deja ii cunoaste. Insa bucuria si sperantele mi-au fost spulberate odios (vedeti, imi place sa ma autoflagelez!!) de una dintre mustacioaele din staf. Cu un ton mieros mi s-a comunicat ca locul respectiv va fi luat de fratele lui Roman (un copil romm infiat de o familie de aici), copil care nu are inca 2 ani impliniti. De ce se incalca regulamentul va ve-ti intreba, intr-o tara cu traditie de corectitudine ca Germania??? Pentru ca flescaita aia de femeie face parte din Leader Group. Imi si inchipui cum s-au strans ele toate, pentru ca niciuna nu lucreaza, (sunt emancipate rau expiratele astea!), femei trecute de 40 ani, cu deprinderi de paranoice (vroiau sa mute sediul gradinitei, dar pentru ca in apropierea locatiei respective au vazut o singura data 2 tineri band o bere, au decis ca zona este "inadecvata"). Iaca, am trait-o si pe asta, peste tot functioneaza nepotismul, cunostintele si probabil de ce nu, un cadou frumos bine amplasat (chestia cu cadoul inca nu am experimentat-o aici!). Educatoarele, care au si ele copii, dar politica celor de la "Leader Group" interzice acestor copii sa mearga la gradinita unde presteaza mamele lor, m-au sfatuit sa-l inscriu la o gradinita care se construieste la vreo 4 statii de autobuz de casa. O gradinita cu bazin de innot (lazi adora apa) si cu personal tanar. Daca nu o sa primeasca nici acolo loc, (am trait anul trecut multe experiente similare, gradinitele fiind aici super full), atunci o sa-l inscriu tot la una privata. Doar nu o sa raman cu el acasa, nu??!

7 comentarii:

mamica de Sebastian spunea...

AHa,aveam intentia sa intreb de ce nu e finantata de stat,dar ai precizat ca e la una particulara.Ce sa zic despre nepotisme si nedreptati,mie mi s-a intimplat pt prima oara aici acum cu munca mea.Dar nu mai vreau sa comentez si sa-mi fac singe rau,poate doar sa ma bucur ca scap de acolo

carpeta plutitoare spunea...

Da, Florina, si noi care speram ca e "altfel" decat in Romania!

Anonim spunea...

stii ce?mergi pe ideea tot raul de-un bine!nu stii ce educatoare libidinoase or fii alea de care tocmai ai scapat!si eu am sa-l inscriu pe luca la doi ani si jumatate,ca mai decreme n-am putut, nefiind locuri la cresa!chiar asha, ce varsta are lazi?

carpeta plutitoare spunea...

draga luminita, lazi merge la gradinita asta de o jumatate de an. educatoarele sunt minunate, una dintre ele este psiholog de copii, sunt 2 sau uneori 3 la doar 8 copii. Ce poate fi mai minunat? Problema nu sunt educatoarele ci "sefele gradinitei"! Ele decid cine merge in grupa de dimineata, cine este primit in gradinita,etc. Lazi are de 2 ani bona, merge de 3 ori pe saptamana la ea de la 8 la 2. Dupa aceea se duce la gradi dupa-amiaza. Aici, e dureros cu gradinitele. Nu primesti loc, intr-o gradinita mai acatarii. E una langa mine cu vreo 17 nationalitati, educatoare de 50 ani, copii care merg cu paduchi acasa, un dezastru. Lazi are 3 ani jumate si peste o jumatate de an, nu o sa mai aiba nici bona, ca e prea mare pentru asa ceva. Am nevoie de o gradinita cu program de dimineata.

Anonim spunea...

cate bordeie atatea obicee:aici copiii au bona (baby-sitter) pana la 10 ani si mai bine.cat despre faptul ca merge la grdai de la un an, iar e spectaculos ca aici se primesc copii la gredinita de-abia dupa doi ani jumate.asa ca, n-am ce sa zic,ce sfat satti dau decat sa-ti urez curaj in continuare si sa ma bucur ca am avut sansa sa stau acasa cu copilul meu pana la varsta asta (aproape doi ani), fara bona.

carpeta plutitoare spunea...

daca ai o bona pana la 10 ani trebuie sa fie si scolarizata ca sa educe un copil de 10 ani. cel putin asa e legea aici. bonele dau examene la stat,fac scoli speciale si sunt monitorizate de protectia copilului (un fel de "politie" care le urmaresc activitatea). Bona lui Lazi face si ea parte din tagma asta. Il invata ca si la gradinita, sa deseneze, sa decupeze, jocuri etc. Plata este pe masura responsabilitati. Noroc ca pana acum a platit statul jumatate (pentru ca sebi a fost student) si noi jumate. Daca as fi scos singura din buzunar suma respectiva as fi saracit. Plus ca si gradinita ma costa bani. Eu am vrut sa-l dau la bona, pentru ca aveam nevoie si de putin timp pentru mine mai ales ca am avut o depresie care trebuia tratata ambulatoriu la clinica. Cand am mers in romania pe perioade mai lungi (3 luni) a primit si acolo bona. Cred ca a avut vreo 2. Timp in care am iesit pe afara cu prietenii, sa-mi tihneasca o cola pe terasa :-))

Anonim spunea...

dar eu nu pot fi bona?
:-) kylie