joi, 11 septembrie 2008

prietenie

-"Mama, unde sunt prietenii mei?" ma intreaba Lazi dupa ce se trezeste buimac din somn
-"La care dintre ei te referi?" il zagandar eu, cu toate ca stiu despre ce e vorba
-"La Tedy si la suzeta, mama"
In patutul lui troneaza fel de fel de prieteni. Unul cu trompa, unul cu mustati, altul cu gheare. Tedy, este prima lui "jucarie" primita la nastere. Cand avea doar 3 luni, il lua cu manutele asezandul direct pe fata ca sa poata adormi. Prima data am fost socata crezand ca are accese de sinucigas. Nu de alta, dar nu puteam concepe ca se poate respira si prin materialul ala care imita blanita. In trecut se numea "Tedy" si mai nou "Freund", este tratat ca un adevarat prieten. I se destainuiesc toate tainele in timp ce e asezat alaturi pe pernita seara, a calatorit peste mari si tari in avion cu stapanul, a infruntat zapeziile si frigul iarna, dar sigurul obstacol l-a intalnit la gradinita. Lui "Freund" ii sunt inchise usile gradinitei. In prima zi, a stat cumintel in rucsacul lui Lazi si l-a asteptat la garderoba, insa urmatoarea zi, a ramas acasa, aruncat dezolant pe patut. Cand ajunge acasa de la gradinita, Lazi, alearga spre locul unde stie ca l-a lasat pe "Freund". Il ia in brate, il intreaba cum s-a simtit, ofteaza si il strange la piept. Momentan "Freund" este extrem de jigarit. Lazi a avut intotdeuna grija sa-si imparta bucatica lui cu "Freund". Pe botic are o pata mare de dulceata din zmeura (care numai iese la spalat), pe labute are zeama de ardei, si din cand in cand, atunci cand Lazi nu gaseste nimic la indemana sa se stearga dupa masa, il mai foloseste drept otreapa.
Cand e vorba de spalat, "Freund" trebuie neapart spalat singur in chiuveta (nu la masina de spalat), alaturi de stapan, care imi da directivele.
-"Mama si la urechii, uite acolo, nu pune prea mult sapun, ca il ustura ochii"
Il storc bine, iar Lazi imi aduce feonul. Chiar daca nu are par, "Freund" trebuie sa fie uscat ca un om in toata regula. Pana seara ma straduiesc sa il pun ba la soare (daca exista), ba l-am bagat si la cuptor putin, pregatit pentru rutina si toanele stapanului.

Niciun comentariu: