vineri, 28 noiembrie 2008

moartea negotului

Ma bucuram atat de mult azi dimineata ca o sa am un motiv sa ies afara din casa. Anume, sa-mi prelungesc contractul pentru abonametul de mobil. Aproape din 2 in 2 ani, firma de telefonie mobila la care sunt logata mi-a oferit cadou un telefon mobil, la alegere. Evident, a trebuit sa fac dovada ca am platit la timp recipisele, ca am depasit cota minima a pretului de abonament (abonamentul este 20 € iar eu in primi ani petrecuti pe aici am platit chiar si 200 € lunar). Deci ma incadram aproape intotdeauna in sablonul lor de punctaj. Ne-am impachetat toti trei riguros si am pornit la drum. Afara modest, -9 gr C. Simt cum imi intepenesc degetele si mi se sparg in timp ce le utilizez sa-mi fumez tigara.Lazi tacut in carut, a refuzat isteric manusile. Vrea sa-l tina intr-o mana pe Freund, iar manusile l-ar impiedica. Mergem pe jos cele cateva statii de autobuz. Putina miscare ne mai dezmorteste oasele anchilozate de atata stat la orizontala. In drum, fel de fel de vitrine pastoral ornamentate, cu mosi Craciuni si reni, cu Isusi bebelusi asezati in iesle si inconjurati de o multime de cadouri lumesti, dupa sepcificul magazinului cu pricina. Toate aranjamentele vadesc un deosebit bun simt, amintindu-mi la polul opus de opulenta kitchoasa a vitrinelor romanesti (no ofence, dar asa e!)
In pravalia de telefoane, bate vantul, doar singura o femeie spelba care se uita pe un ecran plasma de PC. Sebi o intreaba politicos, ce oferte are pentru abonamentul nostru. Isi ridica nasul din monitor si il intreaba de nume si data nasteri. Verifica informatia si slobozeste pe gura "Da, dar nu a-ti platit abonamentul pe luna trecuta!"
Sebi ii explica ca a platit abonamentul la zi. Spelba nu se lasa "Eu una nu gresesc niciodata, nu a-ti platit abonamentul si nu putem sa va prelungim contractul"
Sebi a mirosit cu ce fel de individa are de-a face "D-na, d-ati un telefon la centrala sa verifice ei, pentru ca eu cum va spuneam AM PLATIT abonamentul!"
Simteam cum incep sa-mi pierd stapanirea de sine. Genul asta de mitocanca care se refugiaza intr-o corectitudine capitalista, sceptica si aroganta!Formeaza un numar de telefon si asteapta raspunsul. Peste cateva secunde lasa receptorul jos, ne masoara din cap pana in picioare si incepe sa ne insire niste informatii de pe un pliant, omitand sa ne transmita ca NOI PLATISEM BLESTEMATUL DE ABONAMENT.
Sebi o intrerupe intreband-o de o anumita oferta de telefon mobil pe care l-am fi putut achizitiona. "Aveti un act de indentitate la d-vs?" intreaba necioplita
"Nu cred ca am, dar are sotia mea, contractul fiind semnat de amandoi"
"In cazul asta nu va pot ajuta, am nevoie de actul dvs de identitate"
Ma las pagubasa, dandu-mi seama ca discutia cu spelba nu duce nicaieri. Sebi pe baricade, nu renunta atat de repede la lupta. "Insa a-ti putea sa ne consiliati in privinta unui mobil pe care am dori sa-l achizitionam?"
Se uita iar acru in catalog, ne explica inca odata ca la un anumit tip de telefon se plateste o diferenta minora de pret. Dar sfatul ei ar fi sa ne achizitionam unul mai ieftin de pe internet sau de la second hand... etc
Profund consternati ne uitam la tanti din fata noastra. Credeam ca astfel de specimene supravietuiesc numai mediului din Romania. Experienta ne-o demonstreaza ca ne-am inselat. A-ti mai auzit asa ceva??? Moartea comertului. Pai atunci care mai e sensul ei la tejghea? Sa ma sfatuiasca sa imi cumpar un telefon de la secondhand sau de pe net???!! Acum ca am incheiat discutia, e linistita. Batjocoritoare, ne spune inaitne sa iesim din magazin ca ea nu a putut sa vada in computerul ei daca am platit sau nu ca era blocat. Imi vine sa vomit, mie greata si ma frustreaza enorm faptul ca nu ii pot sterge de pe buze zambetul batjociritor cu o flegma.

2 comentarii:

Anonim spunea...

d-ati?, a-ti? si ce frumos ar fi fost sa va citesc...Nu mai fiti neglijenta, va rog...

carpeta plutitoare spunea...

merci de comentariu! da, am probleme cu gramatica recunosc. ma bucur cand cineva imi atrage atentia!