miercuri, 19 martie 2008

Tafel

Im Oktober 1994 wurde der eingetragene mildtätige Verein MÜNCHNER TAFEL e.V. nach dem amerikanischen Vorbild City Harvest (New York) gegründet, einer Idee folgend, die sich in vielen Ländern der Welt durchgesetzt hat.
Das Ziel aller Tafeln ist, Menschen in Not mit Lebensmitteln zu unterstützen.
In München leben 177.711 Menschen unter der Armutsgrenze, darunter sehr viele Kinder.


In fata parculetului si a zonei cu "baricade" pentru scaktebord se mijeste din departare un sir lung de oamenii cu carucioare, cu sacose astepand ceva. Imi aminteste de cozile enorme din vremea lui Ceasca. In timp ce Lazi manevreaza cu daibacie bobycarul pe toate baricadele de beton, eu privesc halucinata cum oamenii primesc alimente de la o masina enorma care stationeaza.
Sunt "neadaptatii sociali" cum ii mai numesc nemtii, "raia societatii", de pe Ludlstraße.
De la femei tinere cu copii pana la batrani in bastoane, toti au avut nesansa sa fie transferati pe strada asta in niste apartamente subventionate in totalitate de stat. Pe unii ii cunosc din vedere, unora le este jena sa fie vazuti (strainii sufera in special de astfel de prejudecatii) si rup randul, prefacanduse ca sunt doar in treacat pe acolo. Lazi se opreste cu bobycarul la picioarele lui Ralf. Ralf este un baietel de 6 ani care si-a insotit mama la Tafeln. (Tafeln este numita initiativa asta de a da de mancare saraciilor). Vorbeste ascutit si se joaca de-a "politisiti" Curios este ca reda scene intregi de discutie dintre politisti si "infractori".
"- Maine la ora 7 sa veniti la circa cu actele, ati inteles, sau trebuie sa repet???"
Ma uimeste "vederile extrem de largi" pe care le are la o varsta atat de frageda. Am inteles fara sa mi se mai explice ca unul dintre parintii a fost inchis si ca el la 6 ani a inteles deja lucrurile mai bine ca un matur de 20.
Ma apropii de el cu un servetel si ii sterg nasul, imi raspunde politicos "Danke" si il alinta pe Lazi "Mausy". Imi este extrem de mila de el, dar a fost deja sortit unui destin caruia numai cei foarte puternici i se pot impotrivi. Saracia nemteaasca este o boala fara leac comparativ cu cea romaneasca. Daca dintr-o familie saraca din romania unul dintre membri poate reusi sa devina doctor, aici este din start total exclus.

2 comentarii:

mara spunea...

macar le subventioneaza cineva un acoperish deasupra capului si ceva de mancare. in romania saracii primesc doar m**e. daca o primesc si pe-aia.
si n-am mai inteles de ce in romania un sarac poate deveni doctor si in germania nu.

carpeta plutitoare spunea...

Pentru ca aici parvenitsimul nu se trateaza! Toata viata esti urmarit de "adresa" unde ai locuit, de "beneficiile" pe care statul ti le-a oferit! Plus ca sistemul de invatamant este total diferit de cel din Romania, si ca concept si ca mentalitate